Književno veče: Marketa Hejkalova

  • KADA: 26. oktobar, 2016. u 20h
  • ULAZ: slobodan

NOVOSADSKI KNJIŽEVNI FESTIVAL “RAZGOVORI O LJUBAVI (PREMA ČITANJU)”

MARKETA HEJKALOVA

REPUBLIKA ČEŠKA

Na predstavljanje romana “RUJNI ZRACI SEVERNOG SUNCA” u izdanju beogradske kuće “Clio” dolazi autorka.

O knjizi će govoriti:

  • Vida Ognjenović i Vule Žurić
  • izdavač srpskog prevoda Zoran Hamović (Izdavačka kuća KLIO)
  • domaćin festivala Đorđe Randelj
  • prevodilac Mirjana Vladisavljev

Češka spisateljica Marketa Hejkalova posetiće ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu kao gošća Izdavačkog preduzeća Clio. Ona će predstaviti svoj roman Rujni zraci severnog sunca koji će naša izdavačka kuća objaviti u ediciji Gral.

Marketa Hejkalova rođena je u Pragu, a do diplomiranja na Filozofskom fakultetu Karlovog Univerziteta 1979. godine, živela je u Brnu. Studirala je finski i ruski jezik. Godine 1991. osnovala je Srednječeški jesenji sajam knjiga u Havličkovom Brodu, gde živi sa svojim mužem Martinom i vodi u izdavačku kuću Hejkal.

Od 1996 – 1999. godine bila je konzul i ataše za kulturu u Ambasadi Češke u Helsinkiju, a od 2006. je potpredsednik češkog PEN centra. Član je Mešunarodnog komiteta Svetskog PEN-a. Vodi seminar prevođenja finske književnosti na Masarikovom univerzitetu u Brnu..

Svoj književni debi imala je 1988. novelom Mimo mysu koja je objavljena u zborniku Mladi front. Tokom devedesetih godina, napisala je knjigu za decu “Miševi su otišli u svet” i prevela više knijga sa finskog jezika. Od 2002. godine, objavljue romane čije junakinje često žive van svoje domovine: “Žene i stranci na kraju milenijuma” 2002, “Mađioničar iz Pekinga” 2004, “Dokaz njenog života” 2010, “Anđeli dana i noći” 2012. Njene knjige prevedene su na engleski, nemački, ruski, bugarski i albanski.