• KADA: 25. novembar, 2015. u 20h
  • ULAZ: slobodan

U sredu 25. novembra na našem književnom festivalu, ugostićemo književnike Vidu Ognjenović i Amira Ora.

Vida Ognjenović

Vida Ognjenović je sprska književnica i rediteljka. Rođena je u Dubočkama u blizini Nikšića. Školovala se u Vojvodini, diplomirala na katedri za opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu a nakon dve godine i na odseku za režiju beogradske Akademije za pozorište, film i TV.

Objavila je veliki broj književnih drama, poput dela “Melanholična drama”, “Kanjoš Macedonović”, “Devojka modre kose”, zatim knjiga priča kao što su “Otrovno mleko maslačka” i “Stari sat”, ali i roman “Kuća mrtvih mirisa”… Dobitnica je najprestižnijih nagrada: “Andrićeva”, nagrada “Branko Ćopić”, “Prosvetina”, nagrada “Laza Kostić”…

Amir Or je izraelski pesnik, esejista, urednik i prevodilac. U mladosti je bio pastir, građevinski radnik i restaurator, a potom je studirao filozofiju i uporedni religiju na Univerzitetu u Jerusalimu. Na istom univerzitetu je kasnije predavao starogrčku religiju, kao i poeziju na univerzitetima u Izraelu, Velikoj Britaniji i Japanu.

Autor je sedam knjiga poezije: Gledam kroz oči majmuna, Lica, Otkup mrtvih, Dakle!, Pesma, Dan), Tahirina pesma, Muzej vremena, Životinja u srcu, a pored toga piše eseje o poeziji, antici i religiji.

Dobitinik je Premijerovu nagrade za svoju poeziju, kao i Bernštajnove nagrade i Fulbrajtove stipendije.

Amir Or je osnivač i glavni urednik Izdavačke kuće Helikon kao i urednik Međunarodnog festivala poezije Šar.

Živi u Tel Avivu.