• KADA: 25. maj, 2017. u 20h
  • ULAZ: slobodan

Novosadski književni festival “Razgovori o ljubavi (prema čitanju)”

Novi roman Julijana Tamaša – “Reka Monomah, merač posmrtnog vremena”

U razgovoru učestvuju:

  • Dr Radmila Gikić-Petrović, urednik
  • Ksenija Katanić, književni kritičar
  • Đorđe Randelj, domaćin Festivala i
  • autor Julijan Tamaš

Uz nastup hora “Harmonija” iz Novog Sada.

Akademik Julijan Tamaš objavio je novi roman pod nazivom “Reka Monomah, merač posmrtnog vremena“, koji može da se kupi u knjižarama u Novom Sadu.

Roman “Reka Monomah, merač posmrtnog vremena” prepliće tri toka: život glavnog junaka, njegovo učešće u stvaranju rusinistike i ukrajinistike u Novom Sadu, srednjoj Evropi i svetu, i susrete sa svetski značajnim ličnostima da bi se spasle malobrojne enklave junakovih sunarodnika u poslednjem građanskom ratu, nepoznate srpskoj i svetskoj javnosti.

Roman je izmena kratkih noćnih mejlova autora zvanog Monomah i njegove jednostrane bezuslovne ljubavi Krihte. Monomah voljenoj priča svoj život manjinskog intelektualca bez manjinskog kompleksa, svestan da taj kompleks objektivno postoji i u njegovom iskustvu kao kontroverze deklarisanih prava i stvarnih zbivanja. Te kontroverze prvi put se u književnosti razobličuju, Monomah je autonomista, sporan Beogradu, i Rusin sa ukrajinskom svešću, sporan Novom Sadu.

Drugi tok je jednostana bezuslovna ljubav Monomaha prema Krihti. Ljubav se kao tvorački princip, na kome je stvoren i počiva svet, prikazuje kao obmana, ili kao dublja životna istina po kojoj je Bog stvorio svet na ženskoj prevari. Paradoksalno, piše se apoteoza ženskoj lepoti i ženstvenosti, jer čovek je živ sve dok voli, iako mu je ljubav neuzvraćena.