• KADA: 20. septembar, 2016. u 20h
  • ULAZ: slobodan

Novosadski književni festival “Razgovori o ljubavi (prema čitanju)”

Književno veče Tatjane Nježić povodom izlaska autorizovane biografije Mire Banjac

Mira Banjac, ne daj se…

Na promociji će govoriti:

  • Mira Banjac
  • Radoslav Zelenović, Jugoslovenska kinoteka
  • Aleksandar Milosavljević, recezent knjige
  • Tatjana Nježić, autorka i
  • Đorđe Randelj, domaćin Festivala

Autorizovana biografija Mire Banjac u knjižarama

Nedavno se u knjižarama pojavila autorizovana biografija glumice Mire Banjac, naslovljena “Ne daj se“, autorke Tatjane Nježić, novinarke Blica, a reč je o izdanju kuće “Vulkan“. Knjiga je predstavljena i u okviru ovogodišnjeg izdanja Festivala evropskog filma Palić.

Čuvena glumica je na sebi svojstven način predstavila biografiju sledećim rečima: “Pred vama je jedna od četiri knjige o meni, knjiga jednog potrošenog života. Uvek mi se činilo da mali život nije dovoljan za knjigu. Ja sam zaista vodila jedan mali život. Nisam nikada bila spektakularna glumica, živim jednostavno, ne idem na Maldive, nemam bazene, ali mi je lepo.” Mira Banjac se zatim zahvalila autorki: “Ovu knjigu je radila žena koja se vrlo dugo bavila mojim životom i to ne površno. Ja se sa ljubavlju zahvaljujem dami koja je zaista mnogo truda uložila, vitlajući me tokom festivala i kada sam mislila da treba da se odmaram, hvatala je svaki moj trenutak i mislim da je uspela da uhvati ono što jeste suština mog malog življenja.

U mnogim intervjuima provlačila se jedna rečenica, kao neki moj logo: dok je meni mene. Ja sada znam da je to bilo u jednom periodu života kad sam zaista negde spoznavala sebe. Sada zaključujem: dok je meni drugih. Vi drugi, vi prvi do mene, vi ste formirali moj život, hvala vam“, zaključila je Mira Banjac.

Autorka ovog dela, Tatjana Nježić, rekla je da se knjiga dugo pisala sama, a da toga njih dve nisu bile svesne: “U ovom našem ni malo lakom, ali na svoj način lepom poslu, imala sam čast i sreću da mi se put često ukršta sa Mirom. Ono što je bio moj osnovni utisak, potom i glavni motiv da se bavim pisanjem ove knjige, jeste činjenica koliko je Mira velika glumica, ali isto tako veliki umetnik života.

U knjizi su objavljene i recenzije Vase Pavkovića i Aleksandra Milosavljevića, kao i spisak odabranih uloga i fotografija.